40 ANYS DE LA REVISTA LAURO

Josep M° Jordan Galduf, excatedràtic d’Economia de la Universitat de València

El proper divendres dia 20 d’octubre celebrarem a la Biblioteca de Llíria la publicació d’un nou número de la revista Lauro. Quaderns d’història i societat. Serà el número 14, però tindrà el mèrit d’evidenciar que, tot i la irregularitat en la seua freqüència d’aparició, la revista continua viva i acompleix ja els ¡40 anys!

El llançament de la revista Lauro va tindre lloc la primavera de 1984, editada per l’Ajuntament de Llíria (essent l’Alcalde Vicent Soldevila i el regidor de Cultura Miquel Nàcher). Promoguda per un acreditat grup d’estudiosos del poble, la revista aspirava a fomentar l’anàlisi i recerca de la realitat local i comarcal, d’una forma rigorosa i metòdica. Culminada la transició democràtica, els anys vuitanta foren un període de gran interés per intensificar el coneixement propi en totes les àrees del saber. Una nova generació d’universitaris tenia fam per indagar les nostres arrels i senyes d’identitat col·lectives. Igual com Lauro, sorgiren aleshores nombroses publicacions semblants arreu de la Comunitat Valenciana.

El número 1 de la revista Lauro presentava una suggeridora portada dissenyada per l’artista local Remei Alamà, i signatures de notori prestigi universitari (Domingo Fltexer, Juan Ramón Burillo, Aurora Bosch, Joan del Alcázar) hi acompanyaven els treballs d’estudiosos i professionals del poble i la comarca, tot prestant atenció a distints aspectes històrics, artístics, urbanístics, econòmics, socials i culturals.

Aquesta ha estat la tònica de la revista al llarg de 40 anys, on autors més madurs (alguns d’ells consagrats en l’àmbit universitari o professional) han aportat una nota de solidesa i garantia de qualitat en combinació amb treballs i aportacions de gent més jove. La sèrie de la revista Lauro ha estat aquesta: nº 1, 1984; nº 2, 1986; nº 3, 1988; nº 4, 1989; nº 5, 1991; nº 6, 1992; nº 7 1993; nº 8, 1995; nº 9, 2001; nº 10, 2002; nº 11, 2018; nº 12 2019; nº 13, 2023; nº 14, 2024.

El número 14 de la revista, que ara s’acaba d’editar (dissenyat i maquetat amb tant de gust per Marta Villazón), evidència amb claredat el bon mix entre autors més madurs i més joves. Un número amb la magnífica portada d’una fotografia de finals del segle XIX ((on apareix la sèquia Major passant per l’actual carrer Santa Teresa de Jornet). Un número amb un grapat d’articles i ressenyes bibliogràfiques d’enorme interés en distints camps.

Tres autors del número 1 de la revista Lauro encara hi són presents en el número 14, després de 40 anys: Juanjo Adrià, Paco Rozalén i jo mateix.  Però allò més notori ha estat l’afortunat rellevament generacional amb el pas del temps, seguint les diferents etapes de la revista. Una publicació que pretén continuar oferint un diàleg reflexiu entre el passat i el present, atent a les preocupacions actuals i a les inquietuds respecte al futur. La presentació d’aquest nou número de Lauro (a la Biblioteca de Llíria, el proper divendres, a les 18h) constitueix un autèntic regal de Nadal. Els millors desitjos per a tots.