REVISANT EL DOMUND

Vicent Fc. Estarlich és membre del Grup Cristià del Dissabte.

Recorde de xiquet l’aura que corria pel poble en torn al “missioneret” (manera afectuosa de com es feia referència a Alexandre Alapont, el “pastisseret”) quan decidí servir al poble nambia a Zimbàbue (quan ell hi  anà s’anomenava Rhodèsia). Era el temps en què a les parròquies es parlava d’ajudar als “negrets” i als “xinesets” i dominava la idea d’anar a convertir-los.

El “pastisseret” ens feia arribar com era la vida a Àfrica i podíem descobrir la riquesa humana i espiritual de totes aquelles persones, com són de  sacrificades i quant interés i agraïdes són en sentir-se afavorides per l’atenció i possibilitat de creixement.

És cert que Alexandre ens parlava de la interiorització espiritual en la vida d’aquell poble i l’acceptació a compartir les vivències des d’on ell trobava les forces per a viure amb elles, parlant-nos de Jesucrist i a la vegada, el descobriment per part d’ell de la riquesa espiritual, emanada de les divinitats, encoratjadores de vida per a tot el poble.

A l’Alcúdia no es parlava de conversions sinó de respondre a les urgències que Alexandre feia arribar per a fer possible que les persones pogueren créixer dignament, per ajudar-los a poder tenir accés a l’aigua, escola i salut, ajudar a desenvolupar treballs i fer-los sentir protagonistes del seu destí. Es donava per suposat que Alexandre, molt bon sacerdot, celebrava l’eucaristia i els parlava de Jesús, però implicava molt el fet de saber que altres persones, altres pobles vivien desigualtats injustes i es tenia la possibilitat de participar en ajudar  eixes persones a eixir d’aquestes situacions.

L’Església ha volgut fer-se present allà on no arriben els governs, essent samaritana i descobrint la necessitat d’un canvi en les polítiques agressores i violadores de drets humans, perquè eixa és l’evangelització de Jesús i la tasca que accepta tot missioner. Per això, quan es parla de missions com un proselitisme encaminat a augmentar el nombre de membres de l’Església, estem faltant a l’esperit evangèlic, on no cap ni considera digne ajudar a canvi d’engreixar les files de l’Església.

Jesús no feu proselitisme, mai acudí a les persones per a fer-los xantatge ni condicionà l´ajuda al fet que el seguiren. Sempre acudia a les persones per elles, acompanyant-les en la seua situació i s’entregava a elles sense cap condició, sinó fent-les sentir protagonistes del seu destí i subjectes dignes d’atenció. Per això la missió es realitza des d’una inculturització, acceptant cultura, història, llengua i vida del poble. No es tracta de colonitzar, d’imposar religió, cultura, llengua i costums sinó de fer-se membre del poble amb el qual vols viure i ser amb ells. Es tracta d’enriquir, de viure l’intercanvi d’experiències i de vida, caminar junts i ajudar-nos a ser responsables de la nostra vida.

La missió necessita que no condicionem la nostra acció solidària a una racionalització sinó a deixar-nos contagiar vivencialment per l’altra persona i no com una experiència esporàdica sinó com una forma de vida, com una forma de veure el món que ens colpeja des del sofriment de persones a qui se les nega la dignitat i el respecte.

La missió necessita persones que se senten universals, ciutadanes del món, que els afecta tot allò que viuen i sofreixen les persones obligades a callar, abandonades i ignorades de tal manera que es mouen a donar-se per compartir vida, recursos i lluita per conquerir llibertat i somnis, humanitat i sentiments.

Cal eixir d’eixa visió eclesiàstica que el missioner va a convertir en favor de la causa. Totes les persones tenen la seua projecció transcendent, cadascuna la pròpia, construïda des de la seua història i des del seu poble. Es tracta, llavors, de compartir les nostres històries, intercanviar el nostre suport i ajudar-nos a ser fidels al nostre compromís i des d’ahí estar dispostos a fer camí junts, acompanyant-nos al llarg de tots els canvis de la vida.

Evangelitzar no és catequitzar, de manera que obrim portes, mirem-nos als ulls i analitzem si estem mantenint allò de “cadascú en sa casa i Déu en la de tots” o estem dispostos a obrir la ment i passar a compartir sense fer capelletes.