MANTENIR LA PARAULA

 

Vicent Fc. Estarlich és membre del Grup Cristià del Dissabte.

Han passat les vacances i tornem a la tasca, torna la rutina diària i cal deixar evasions i despreocupacions per a reprendre responsabilitats i quefers.

Durant aquest període alleugerem exigències i ens destensem d’alguns deures, però la tornada requereix reprendre la vida de treball des dels principis que exigeix la nostra funció, condició necessària per al desenvolupament seriós i fiable en la nostra tasca.

L’exercici del nostre deure, tal vegada, pot sofrir dubtes perquè, en la complexitat del moment que vivim, pareix que siga possible i, fins i tot acceptat, no ser necessari ser persones de paraula i que tot estiga condicionat per interessos, modes i conveniències, on no siga tan important ser persona de fiar com aconseguir el que es busca, encara que per això, s’haja de mentir, estafar o utilitzar persones.

A tot arreu es busquen persones responsables i de confiança, persones honrades i honestes perquè s’aprecien eixos valors, però no estem convençuts que siguen freqüents a la societat que ens estem creant.

Els mass media són molt potents; les modes són molt insistents i la tecnologia ens ha fet possible mostrar com a real allò que sols és un muntatge. Per això, la desconfiança i l’escepticisme s´ha instal·lat a les nostres vides, fent-nos desconfiats i que la picaresca estiga estesa a tots els sectors de la societat.

La inquietud aflora: on acudir? de qui fiar-se? com aconseguir no ser estafats ni tampoc utilitzats? Perquè el mercat és lliure, està a l’abast de tots i cal vendre la mercaderia com siga. I les persones també formem part d’eixe mercat, passem a ser producte de compravenda, se’ns posa preu i és un mercat on no valen sentiments, no compta l’ètica ni practica cap consideració. Tot val per a aconseguir èxit en la tasca de l’empresa.

Comportar-nos des de principis no ho tenim fàcil, perquè interessos econòmics, ideologies polítiques, religioses i socials procuren tenir-nos atrapats. Ser ferms i conseqüents als principis des d’on voldríem viure i no sucumbir a la temptació de vendre’ns, no és una tasca senzilla.

Encara que per als nostres iaios, la paraula era l’honor de la persona, hui ha perdut tot valor i la sospita que tots som mentiders, es mostra en la desconfiança que ens mostrem els uns als altres.

En començar el curs, caldria fer-nos propòsit de treballar per no devaluar principis que defensen la dignitat, la solidaritat i la justícia i lluitar contra tot maltractament i utilització de l’ésser humà com a objecte de compravenda.