España 22, Dios 3

España 22, Dios 3

No és aquest cap resultat d’un partit de futbol entre “España” i “Dios”, sinó que és la relació numèrica d’aquests dos termes que he trobat en la carta de l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares, un text titulat: “Sufrimientos, esperanzas y caminos de España”, del 6 de juny passat.

 

El cardenal Cañizares, que demana en la seua carta setmanal que “ayudemos a España a ser España”, cita 22 vegades la paraula “España”, 7 la paraula “unidad”, 8 la paraula “Iglesia”, 4 “Cristo-Jesucristo” i finalment són 3 les vegades que utilitza l’expressió “Dios”.

Com m’ha comentat un monjo, a qui li he recomanat que llegira aquesta carta, “les vegades que el cardenal Cañizares esmenta “unidad”, “Dios”, “Cristo-Jesucristo” i “Iglesia”, sumen totes plegades 22, com les vegades que” el cardenal Cañizares “esmenta España” en la seua carta. I és que aquest terme, “España”, com m’ha dit amb bon humor aquest monjo, “ho abasta tot, tant el que és humà com el que és diví. És el resum de tot”. Per això, continuava aquest monjo, “¿per què hem de parlar de “Dios” o de “Iglesia”, si ja tenim el concepte “España”, unidad de destino en lo universal?”.

En la seua carta, l’arquebisbe Cañizares defensa la Transició i lloa els “actores” polítics que feren possible un projecte, i el seu “legado, pasión y tesón”, per fer possible “por encima de todo, salvar a España”. L’arquebisbe de València diu que gràcies a aquells polítics de la Transició, va ser possible un projecte: “Lo hizo posible España, la idea de España y ayudó mucho la Constitución que España se dio”.

Vos pose l’enllaç de la carta de l’arquebisbe de València, perquè valoreu vosaltres mateixos aquest text tant i tant patriòtic. Ara, que en una carta de l’arquebisbe aparega 22 vegades la paraula “España” i “Dios” 3 vegades només, ja ho diu tot. Com a anècdota, la carta del cardenal Cañizares acaba amb un: “adelante y arriba”. ¿España?

Només quatre dies després d’aquesta carta, el 10 de juny, en una roda de premsa amb motiu de la presentació de la comissió per l’ocupació, la regeneració social i la lluita contra l’atur, el cardenal Cañizares va tornar a insistir en la necessitat de defensar Espanya. Per això, aprofitant una pregunta que li feren sobre el clima de crispació que hi ha a la política espanyola i adreçant-se als polítics els deia: “Aquí no hay ideologías, solo España, todo por España” (Youtube Arzobispado de Valencia, a partir del minut 51’20” del vídeo).

Josep Miquel Bausset