PERQUÈ À PUNT RECONSIDERE

Perquè  À Punt reconsidere

Davant l’anunci per part de A Punt de finalitzar la transmissió de la missa en valencià, que cada diumenge es retransmet des de Torrent, demanem que es revise la mesura i es tinguen en compte les següents raons.

No estem davant un debat entre confessionalitat i laïcisme, ni tan sols esgrimim el dret dels ciutadans cristians a disposar d’un temps en la televisió pública. Estem segurs que uns altres, en ocasió d’aquesta mesura, intentaran alçar la bandera contra un govern progressista. Les nostres raons són d’oportunitat, de conveniència i d’efectivitat.

 

1 .- És oportuna la retransmissió de la missa en valencià, en un moment en el qual un amplíssim sector de cristians i entitats s’està mobilitzant a favor de la llengua valenciana en la litúrgia. L’actual retransmissió ha aconseguit que la gent senzilla, que va patir el menyspreu de la llengua valenciana, haja descobert que té la seua dignitat i és possible que inclús Déu l’entenga. Si algú pot parlar amb Déu en valencià, no tindrà raó per a no fer-ho amb el President de la Generalitat o amb el Gerent de l’empresa. Com diria el pensament crític, si els déus no canvien, res ha canviat. Si Déu parla en castellà, no li augurem cap futur a A Punt.

Per a molta gent valenciana és l´única ocasió d´accedir a un vocabulari que difícilment es troba en altres programes de TV. El seu valor cultural és innegable.

 

2, És convenient la retransmissió, no sols per a dignificar la llengua valenciana sinó per a vertebrar comunitàriament el país. Un país no és només una demarcació territorial, sinó un patrimoni de símbols, de tradicions, de llegendes, de festes, de cants, de maneres d’estar i de sentir; és també una reserva d’energies espirituals i relacions de caràcter afectiu, sensorial i emotiu. En aquest sentit, A Punt podria aprofitar la retransmissió d’altres programes com La Terra, Les Festes, La pilota valenciana per a retransmetre des de diferents parròquies la missa en valencià.

En la retransmissió de la missa no s´escolta res que s´opose als principis d´una societat democràtica i progressista. Ben al contrari, la defensa de la igualtat i la dignitat de totes les persones hi és una constant que contraresta tant discursos d´odi i de segregació com s´escolten per ahí.

 

3.- És efectiu que a través de la missa en valencià un grup ampli de ciutadans hagen connectat amb A Punt, l’hagen conegut i s’hagen familiaritzat amb la Televisió pública valenciana, quan abans ho estaven fent en Tv8 Mediterrània. Alguns fins i tot ens apassionem amb la pilota valenciana que s´hi transmetia després. Tan sobrada està A Punt per a prescindir d’un nínxol de televidents.?

 

Sens dubte va ser un encert iniciar la retransmissió i en el seu moment felicitàrem la iniciativa i a la parròquia que es va encarregar de fer-ho; hui mostrem el nostre rebuig a una mesura que considerem inadequada i inapropiada.