S´APAGÀ LA MISSA EN VALENCIÀ

S´APAGÀ LA MISSA EN VALENCIÀ

S´ha produït l´apagament. À Punt Televisió ha decidit suprimir la retransmissió de la Missa en valencià de cada diumenge. Els motius esgrimits sonen a excusa: Com l´aforament ja és del 100%, ara, qui vulga anar a missa, pot acudir al temple.

Pareix una broma. ¿Aquesta argumentació s´emplea sols per a la retransmissió de la missa o per a tots els aforaments d´actes culturals, esportius i recreatius? Perquè es pot anar al trinquet, a l´estadi, al cinema, al teatre, als concerts. Amb eixa argumentació, què queda per a la televisió?

Caldria que les nostres autoritats foren més sinceres i més valentes. Si diguérem les coses pel seu nom podríem entendre´ns millor. ¿És que hi ha por (o vergonya) de mostrar-se públicament com a promotores de la religió?

Molt possiblement la pressió d´alguns sectors polítics i mediàtics, i econòmics, tinguen major protagonisme amb eixa dràstica decisió. Si és així, caben algunes consideracions:

1.- Les autoritats no estan per guanyar simpaties ni per acontentar als propis sinó per servir tota la ciutadania, encara que una part d´ella no pense ni senta igual. Són molts els valencians que volen la retransmissió de la missa en valencià per À Punt Televisió i no poden quedar desatesos per qüestionaments ideològics o polítics. Si consideren que no és d´interés per la ciutadania, per què no es plantegen una enquesta pública per a saber quina és la voluntat del poble valencià? ¿Acceptaríem democràticament el resultat?

2.- L’autoritat està per a fer arribar la cultura i la llengua del poble allà on no arriba, i aquesta és una oportunitat que no es pot deixar passar. Més encara quan es tracta d’un llenguatge culte, que no abunda en els programes de TV.

3.- És moment d´aprofitar les oportunitats per a la defensa de la nostra llengua, i la missa ha sigut vehicle excel·lent per fer arribar la llengua valenciana a un sector que es resisteix com és l´església valenciana. Quan vostés facilitaven la retransmissió de la missa per À Punt Televisió, contribuïen que el nostre poble introduïra la nostra llengua a les seues pregàries normalitzant el fet de dirigir-se a Déu amb la llengua del poble, mostrant així que els sentiments més profunds poden eixir com es pensa, sense cap necessitat d´haver de traduir a una altra llengua. De pas,

mostraven a la jerarquia de l´Església de València que la missa en valencià no crea cap conflicte.

4.- Són rars els programes de TV que ajuden a la reflexió sobre l’ésser humà, el sentit de la vida, la radical igualtat de totes les persones i l’amor desinteressat. Molt del que es diu i es recita a la missa té a veure amb tot açò. La seua emissió per una cadena pública contribuïx, per tant, a fer una societat millor.

Som agraïts a la iniciativa i a l´esforç que fins ara han estant realitzant i, per això, no entenem que, quan tenim un govern que diu defensar la llengua i cultura valenciana, ara abandonen la tasca de mantindre viva la cultura i el desenvolupament de la vida del poble en totes les seues experiències.

Tota iniciativa que contribuïsca a distribuir i fomentar la convivència en la nostra llengua cal recolzar-la i acollir-la.

Ens entristeix aquesta decisió de suprimir la missa en valencià per  Punt Televisió, i més, si va carregada de qüestions alienes a la cultura i a la voluntat del poble a qui volen servir.