A D. JOSÉ NÁCHER RIERA

LLETRES D’HORABAIXA: “A D. JOSÉ NÁCHER RIERA (1936-2021), per Josep Mª Jordán Galduf 

Ens esperes allà, Pepe? Sí, allà on tu ets ara mateix des de que ens vas deixar la matinada del passat 11 de novembre. Què important fores per a nosaltres! Per a tots aquells xiquets que formàrem part de l’Escolania que vas crear a la parròquia de l’Assumpció de Llíria quan hi vas aplegar només eixir del Seminari l’any 1960. La nostra formació i caràcter no ha deixat de tindre mai una influència teua d’aquells anys crucials.

Igualment has tingut una notable influència en l’evolució d’altres germans capellans i has sigut important per a nombrosa gent de les distintes comunitats parroquials per les quals has passat: Maria Mare de l’Església de Llíria, Santa Catalina d’Alzira, Sant Pasqual Bailon de València. Quanta il·lusió i quant d’esforç dedicares a la construcció de l’Església Maria Mare del Pla de l’Arc! Quin entusiasme més gran propagares per eixe veïnat des de l’any 1965 en què aquest projecte es va posar en marxa!

Pense que fores un home genial, Pepe. També un tant contradictori, és cert. Però, qui no ho es? Tots arrosseguem les nostres contradiccions i dificultats en la vida, els nostres alts i baixos. Però, allò més important és el que hi ha al nostre cor, i tu has tingut sempre un cor molt gran. Capaç de penedir-te i demanar perdó, capaç d’ajudar constantment a qui t’ha pogut necessitar.

Sempre t’he vist com un capellà atent als canvis socials, amb el sentit d’uns Església oberta, participativa, disposat a imprimir-li l’esperit de renovació que va marcar el Concili Vaticà II. I ara veies igualment amb gran esperança la tasca reformista del Papa Francesc, i el sínode que acaba de llançar per a la comunitat eclesial.

Hui, dia 12 de novembre, se celebra a la Parròquia de Sant Andreu, a Santanyí (Mallorca), la teua missa exequial i funeral. No podrem estar allí, Pepe, ho sent, però pregarem per tu des d’este poble que tant t’estima, i te demanem que també tu pregues per nosaltres.

Ens esperes allà, Pepe? Sí, a la casa del Pare on tu ets ara mateix. Hi ens reunirem amb tu, poquet a poquet, tots el qui t’estimem que som tants. Mentrestant, el teu record restarà ben viu al nostre cor.