UNA JORNADA PER LA PAU

 

José Mª Jordán Galduf és excatedràtic d´Economia de la Universitat de València.

El dia 30 de gener, a les escoles de tot el món, se celebra des de fa ja molts anys el Dia Escolar Internacional per la No-Violència i la Pau. És la data en què va morir assassinat Mahatma Gandhi per defensar pacíficament els seus ideals de no violència i justícia. La commemoració d’eixe aniversari està encaminat a propugnar una educació permanent per la pau i la concòrdia, per la tolerància i el respecte als drets humans, per la solidaritat i la justícia. Una Jornada que se reforça amb un altra, el 21 de setembre, que l’Assemblea General de les Nacions Unides va instituir també com a celebració mundial per a enfortir els ideals de la Pau.

Al voltant del dia 30 de gener les escoles realitzen diferents activitats en pro d’una cultura de la no-violència, tot manifestant que la pau és molt més que l’absència de guerres, que per damunt de tot es troba l’estima i la germanor, que són molt importants els procediments de reivindicació pacífica dels drets humans. I també per a reconéixer i valorar el treball de les persones i els grups que lluiten per la pau i la justícia a tot el món, i la rellevància del diàleg en la resolució dels conflictes (expressant.se els arguments de forma tranquil·la i clara).

Enguany la celebració del Dia Internacional de la Pau pot ser l’ocasió per a demanar que s’intensifiquen totes les vies de diàleg per a evitar l’amenaça d’invasió de Rússia a Ucraïna, i superar així el perill d’una guerra que seria de conseqüències tremendament dramàtiques per a Europa i tota la humanitat.

En un article al diari El País, Guillermo Altares assenyalava que les guerres mamprenen sempre per pretextos (de vegades ximples) argüits per un reduït nombre de persones, però que desencadenen de seguida uns terribles resultats que acaben pagant milions d’éssers humans.

Com es podria desactivar aquest conflicte entre Rússia i Occident, amb Ucraïna com a punt de referència? Com es podria canalitzar aquest enfrontament envers un diàleg sense tensions centrat en els objectius de desenvolupament humà i sostenible que propugna l’Agenda 2030 de Nacions Unides?

Cal aprofitar el Dia Escolar Internacional de la Pau per a reivindicar les conductes més sensates en la resolució del problema d’Ucraïna i els altres conflictes que hi ha arreu del món. Cal pregar per la pau com demana el Papa Francesc. I cal valorar el paper d’una Unió Europea com a projecte compartit en pro de la pau, l’estabilitat, el desenvolupament i la democràcia.