MANOS UNIDAS PER UN MÓN MILLOR

José Mª Jordán Galduf és excatedràtic d´Economia de la Universitat de València.

MANOS UNIDAS PER UN MÓN MILLOR

Aquests dies s’ha publicat un nou informe (el corresponent a 2022) de l’ONG Manos Unidas. Una entitat que lluita, al costat d’altres ONG, contra la pobresa, la fam i la malaltia en el món actual. Aquesta associació catòlica ve actuant des de 1959 i, amb el temps, crec que ha anat assumint uns plantejaments més adequats, en connexió amb les altres instàncies que, des d’altres referents, pugnen també pels mateixos objectius; en última instància, a favor de la dignitat humana. Les causes que produeixen molts dels problemes socials actuals es reconeix que tenen un caràcter estructural, vinculades al sistema econòmic dominant, sent necessari fer-los front d’alguna manera.

Des del reconeixement d’aquesta realitat, es tracta de participar en la seua possible transformació mitjançant la realització de projectes que atenguen les necessitats humanes als països menys desenvolupats i propicien la reducció de les desigualtats en les condicions de vida de les persones. Aquestes desigualtats s’han incrementat en els últims anys, al mateix temps que hem assistit a una deterioració del medi ambient i a un augment de la conflictivitat i la violència social i política en diferents parts del planeta.

En el costat positiu, Nacions Unides ve afavorint des de fa temps un programa d’actuació d’abast mundial que es plasma, en l’actualitat, en l’anomenada Agenda 2030, definida entorn de 17 grans Objectius de Desenvolupament Sostenible. I en aquest marc d’acció treballa també Manos Unidas, mitjançant projectes diversos que abasten set sectors: 1) educació, 2) salut, 3) aigua i sanejament, 4) alimentació i mitjans de vida, 5) drets de les dones i equitat, 6) drets humans i societat civil, 7) medi ambient i canvi climàtic.

Com diu el papa Francesc en l’encíclica Fratelli Tuti, és hora de comprometre’s tots junts en la construcció d’un món millor on ningú es quede en la cuneta, i treballar units per la globalització dels drets humans més bàsics. A més a més, és possible avançar en una major igualtat d’oportunitats i drets en els diferents països, accedint a les condicions d’una vida digna d’una manera més generalitzada. I en això hem de posar tota la nostra obstinació, cadascun en el que raonablement puga fer.

Dies arrere em va produir una gran alegria escoltar aquesta bonica cançó mentre passava al costat del pati d’una de les nostres escoles locals: Per a la guerra res, de Marta Gómez. Una cançó que, entre altres coses, assenyala que “som molts els que apostem per la pau”, que “tenim tant per a donar”, que “per a la guerra res, per a la pau és tot”. I, en efecte, ací és on hem de concentrar sens dubte la nostra atenció, unint totes les nostres mans: en la construcció d’un món més just i més humà. Des del nostre entorn més pròxim al context global.