dones d´església demanen veu i vot

NOTA DE PREMSA
21/02/2022

 Dones d’Església demanen veu i vot

 

  • Amb el lema ‘Per la igualtat i la dignitat de les dones, a l’Església amb veu i vot’, la coordinadora de dones creients i feministes Alcem la Veu convoca una concentració el proper diumenge 6 de març a les 12 h a la plaça de la Mare de Déu de València.
  • Han obert un procés d’escolta i sensibilització per preparar el Sínode internacional de dones que se celebrarà a Roma la tardor de 2022.

La coordinadora de dones creients i feministes Alcem la veu convoca el proper diumenge 6 de març al migdia el segon acte públic per defensar la dignitat i la igualtat de les dones a l’Església. La concentració tindrà lloc a la plaça de la Mare de Déu de València, aquesta vegada amb el lema ‘Per la igualtat i la dignitat de les dones, a l’Església amb veu i vot’. “Les dones estem capacitades i cridades a participar en tots els espais de decisió i també algunes ens sentim cridades a practicar els ministeris”.

Asseguren que “hi ha una nova consciència sobre la igualtat de la dona a l’Església que empeny cap a un nou model de participació i de govern eclesial”.En aquest sentit preparen el Sínode de dones 2022, que se celebrarà la primera quinzena d’octubre de 2022: “Estem compromeses en una Església per la inclusió, el reconeixement la paritat i la sinodalitat”.

Es tracta d’un procés que ja han iniciat i en el que tracten: la situació de les dones a l’Església; quina ha de ser la participació i representació de tots i totes les creients; quina hauria de ser l’estructura de l’Església per a ser veritable assemblea del poble de Déu i com ha de ser la seva transparència; com hem de viure la Vida sacramental i com ser llavor d’esperança a l’Església.

Cap a un nou model de governança

Un dels àmbits en què vol incidir Alcem la veu és en el reconeixement i l’obertura de processos judicials i de reparació davant dels abusos a infants i dones: “Estem treballant perquè la Conferència Episcopal Espanyola faci el pas i la conversió per reconèixer el patiments de totes les víctimes i faci la justícia i la reparació que precisen”. En la carta que han signat, ‘Pasar de las Tinieblas a la Luz’, demanen la creació d’una Comissió de la Veritat amb caràcter independent, que s’acabi l’ocultació d’abusos i l’obertura d’espais d’escola i acompanyament.

Cridades a participar

Des d’Alcem la veu alerten que “l’Església s’està perdent un cabal d’aportació intel·lectual, emotiva i d’efectivitat que empobreix el conjunt”. I critiquen que aquesta exclusió, es bàsicament injusta: “No és de justícia reduir-nos a ser únicament receptores del que han decidit els barons; Jesús no fa distincions, perquè les han imposat el barons?”, es pregunten. Si els barons llegissin la història en un sentit crític, ben segur que actuarien d’una altra manera”.

Malgrat la dificultat de promoure canvis en una institució mil·lenària, Alcem la veu ha traçat complicitats amb d’altres xarxes internacionals, Voices of fait i Catohlic Women Council. Defensen una actitud positiva i motivadora: “Les dones, ens sentim cridades a participar en la missió de l’Església”, apunten des de l’organització.

Defensen que “el Baptisme no ens dona solament la dignitat de filles de Déu igual que els barons, sinó que també , al fer-nos ‘poble de Déu’ amb els mateixos drets i deures, volem que se’ns escolti  i no  se’ns exclogui  per raons de sexe”.

Canvis “petits i insuficients”

Des de la darrera concentració, el moviment ha constat petits canvis en l’Església, però els considera “petits i insuficients”. En el cas de la diòcesi de València, Alcem la Veu lamenta no haver vist canvis“.

El mateix papa Francesc ha nomenat recentment diverses dones en funcions de responsabilitat al Vaticà. Entre d’altres, la religiosa xaveriana Nathalie Becquart, com a la Secretària del Sínode; la germana Alessandra Smerilli com a secretària interina del Dicasteri per al Servei de Desenvolupament Humà Integral i delegada de la Comissió vaticana Covid-19; o la laica Francesca Di Giovanni, funcionària de la Secretaria d’Estat, com a nova sotssecretària de la Secció per a les Relacions amb els Estats.

Alcem la veu creuen que “són passos molt petits, però aquestes mateixes dones poden obrir pas a unes altres”, apunten. Demanem major celeritat i agilitat.

Des del darrer 8 de març, el Vaticà ha instituït el ministeri laical del lectorat, l’acolitat i dels i les catequesistes. Les feministes d’Església ho valoren com una manera de formalitzar una realitat que ja es dona a les parròquies des de fa molt de temps. I en tot cas, deixen la porta oberta a analitzar quins protocols s’exigiran a les persones que han de fer aquest servei. “També es podria convertir en una eina de control o una mena de triatge que faci que sempre siguin les mateixes persones qui ho exerceixen i es restringeixi la participació de les bases”, alerten.

Com a novetat recent valoren també que s’hagi creat una altra comissió per l’estudi sobre l’accés de les dones al diaconat permanent. Però no hi llegeixen “cap intenció de propiciar l’accés a l’ordenació que podria culminar en el sacerdoci femení”.

Noves xarxes de participació i conscienciació

La convocatòria del 6 de març es fa de manera coordinada amb 19 grups de la resta de l’Estat –Almería, Asturias, Badajoz, Barcelona, Bilbao, Ciudad Real, Córdoba, Granada, Las Palmas de Gran Canaria, Logroño, Madrid, Pontevedra, Santander, Santiago de Compostela, Sevilla, Vitoria i Zaragoza– que també celebraran actes reivindicatius el mateix dia i mateixa hora.

Alcem la veu representa a grups de dones de parròquies, moviments i comunitats de   creients de València. Forma part del moviment internacional CWC, amb grups i col·lectius de dones creients i feministes dels cinc continents. “Seguim denunciant la discriminació i la vulneració dels drets les dones dins l’Església catòlica, i reivindiquem la feina de les dones que des de fa anys lluiten des de dins per canviar la institució”.

Alcem la veu és hereva dels col·lectius de dones que van néixer fa més de 30 anys i reivindiquen una llarga tradició de lluita que arrenca en del primer cristianisme i les primeres comunitats cristianes, i continua amb multitud de dones fundadores d’ordes i congregacions, místiques, escriptores, poetes o filòsofes, però sobretot amb la tasca invisible de moltes dones anònimes de totes les edats, condicions i continents que han sostingut les comunitats i l’Església.

Documentació:

Coordinadora Alcem La Veu

www.alcemlaveu.org

twitter.com/donesalcemlaveu

instagram.com/donesalcemlaveu/

 

Portaveus:

Contacte de premsa:

 

▶️ VÍDEO DE CONVOCATÒRIA 7/03/2021