CRIDA PER UCRAÏNA

CRIDA PER UCRAÏNA

Capficats com estem pel patiment de les persones a  Ucraïna tenim l’obligació moral d’ajudar-les d’alguna manera. Per fer-ho de la forma més efectiva possible convé llegir aquestes advertències que fa la coordinadora valenciana de ONG a la seua web www.cvongd.org:

——————-

Abans que es deslligara el conflicte actual a Ucraïna, la situació ja era molt preocupant; quasi tres milions de persones necessitaven suport humanitari. Algunes de les nostres ONG ja treballaven al país i ara estan redoblant els seus esforços per a atendre les necessitats més urgents de la població.

Davant les mostres de solidaritat que estem rebent, recordem algunes pautes per a col·laborar en emergències humanitàries. Oferim també el llistat de les nostres organitzacions a Ucraïna, amb la finalitat de facilitar l’accés a informació de primera mà i vies de col·laboració.

Recomanacions per a col·laborar en una situació d’emergència humanitària

 • La bona voluntat no és suficient. Si vols secundar, cerciora’t que optes per l’opció més adequada.
 • Tingues en compte que, en una situació de crisi humanitària, els problemes es mantindran per molt de temps. La teua ajuda no és urgent; serà vàlida durant molt de temps, per això no et precipites en la teua decisió.
 • Segur que a la teua ciutat existeix alguna associació ucraïnesa, contacta amb ella i coneix les seues necessitats.
 • Abans de res, per favor, informa’t sobre les possibilitats de suport que se t’ofereixen. El cas de voler col·laborar amb una ONG de Desenvolupament, consulta el treball que realitza, a quina població es dirigeix, quins canals de col·laboració ofereix, etc. De nou, no et precipites en la teua decisió, contrasta i tria una vegada tingues diferents opcions.
 • Per què es prefereixen les donacions econòmiques? Perquè són molt més efectives i coherents amb els nostres valors:
 • Els béns donats en espècie a Espanya poden no ser adequats a les necessitats de la població i a la situació humanitària i logística en el terreny, que pot variar ràpidament en situacions de crisis i ha de ser avaluada constantment pels equips de resposta humanitària en el terreny.
 • Els béns donats individualment poden suposar costos i dificultats administratives logístiques addicionals – necessitat d’embalatge, tràmits duaners suplementaris, data caducitat en aliments i medicaments, etc. – per a les ONG i administracions públiques que els gestionen, resultant més pràctic i efectiu l’ús de kits de resposta humanitaris estandarditzats, en cas que els productes necessitats no estiguen disponibles localment o en països veïns.
 • En una situació de conflicte, totes les persones i les comunitats posseeixen capacitats de resposta malgrat la seua vulnerabilitat. De fet, la població local és la que sempre ofereix una resposta immediata que és la que garanteix que moltes vides siguen salvades. Per això, les ONG i l’administració intentaran enfortir aqueixos mitjans i capacitats emprant personal local, comprant materials sobre el terreny que activen l’economia i ocupació locals i negociant amb empreses nacionals.
 • El personal d’una ONG que treballa en un conflicte armat segueix un procés de selecció rigorós, basat en l’experiència i formació. No sols es requereix coneixement tècnic sinó, entre altres, també de l’àmbit de la cooperació i del context específic en el qual es produeix l’emergència.
 • En moments de conflictes i crisis humanitàries l’adopció de xiquets i xiquetes no és una opció. És molt difícil determinar en quina situació familiar es troben i, per tant, els esforços se centren en atendre’ls en el propi terreny i a reagrupar-los amb la seua família.
 • La situació que es viu a Ucraïna genera una legítima preocupació en la ciutadania; però no podem oblidar a moltes altres poblacions que en diferents llocs del món pateixen situacions similars. És necessari exigir el compromís polític amb totes elles; fer-ho és crucial per a salvar vides, garantir els seus drets i promoure la resolució dels conflictes.
 • I, per favor, assegura’t que les fonts d’informació que utilitzes són serioses i honestes. No compartisques faules o informacions que alimenten els discursos d’odi o notícies falses.