PARAULES

José Mª Jordán Galduf és excatedràtic d´Economia de la Universitat de València.

PARAULES

El Dia del Llibre és una festivitat celebrada a tot el món cada 23 d’abril amb l’objectiu de fomentar la lectura. Té el seu origen en la Diada de Sant Jordi celebrada a Catalunya on hi ha la coneguda tradició d’intercanviar regals de llibres i roses entre els amics. La celebració d’aquesta festivitat és promoguda fins i tot per la UNESCO des dels anys noranta. Per a mi és una bonica festivitat de l’estima i la paraula.

El Dia del Llibre busque paraules que expressen afecte, paraules que servesquen de pont entre uns i d’altres, paraules portadores d’esperança i pau. Busque paraules que sanen i alcen l’esperit, no paraules que ferisquen i enfonsen a altres persones. Paraules que siguen melodioses i ajuden a la cohesió social, no paraules sorolloses que causen dinàmiques perverses i deformen la realitat. Paraules creatives que respecten la llibertat i la diversitat, no paraules manipuladores guiades pel dogmatisme i qualsevol tipus d’ intransigència i rancor personal..

Cau aleshores a les meues mans un magnífic llibre de José Mª Rodríguez Olaizola amb el títol de: Cuando llegas (Ediciones Mensajero, 2021). Un conjunt de poemes (en realitat, prosa poètica) que parlen d’alegries i penes, batalles i derrotes, fe i dubtes, llum i foscor. Un munt de vivències diverses en les quals el lector pot descobrir les seues pròpies vivències. Una mena d’anhels universals reflectits en les històries de tots i cadascú de nosaltres.

És un llibre que anima a resistir i no tirar la tovallola a qualsevol persona, i especialment als: “Cantantes sin escenario, /bailarines sin alas, /artistas incomprendidos, /sembradores de sueños sin cosecha, /deportistas de cuarta fila, /actores sin papel, /modelos de belleza distinta, /desterrados de la tierra amada, /aprendices sin título, /enamorados sin respuesta, /creyentes con preguntas, /perdedores pero no vencidos”.  Un llibre que anima a buscar camins de plenitud personal i prendre decisions pertinents davant les distintes cruïlles que ens apareixen en la vida.

Un llibre ple de propostes positives, però que també formula amb claredat coses que l’autor desitja que no passen:“Que no se adueñen del mundo los monstruos de la ira. /Que no acaparen la poesía los traficantes de eslóganes. /Que no controlen la fe los carceleros de las preguntas. /Que no decidan el futuro los que negocian con miedos. /Que no se apropien de Dios los que rechazan al prójimo, /Que no escojan el camino los que arrinconan la imaginación. /Que no definan el amor los que nunca han llorado”.

Vaig citar ja un poema de José Mª Rodríguez Olaizola en la introducció del meu llibre Viatges per la memòria. Un poema que fa pensar en la necessitat d’un constant renaixement personal: “Nací una vez, /a la luz, a la vida, /al ruido, a los olores, /a los abrazos, /a los encuentros… /Después, pequeñas muertes /fueron matando sueños… /Si tu tiras de mí, /naceré de nuevo, /al amor y la esperanza… /El espíritu irá renovando /mi yo gastado”.

I com que el meu llibre està dedicat a recordar a tantes persones que estime, moltes de les quals han faltat ja, ara també m’agradaria citar un altre poema de José Mª Rodríguez Olaizola a mena de celebració del dol que tots guardem a les persones que tenim al nostre cor: “Las lágrimas son parte del abrazo. /No temas llorar, ni añorar… /La memoria que a ratos escuece, /se teñirá de gratitud /cuando el dolor se aquiete… /Ahora nos queda el amor, /al que ni la muerte puede silenciar”.

El Dia del Llibre busque paraules d’estima i gratitud. Són paraules que arrebossen el contingut del llibre de José Mª Rodríguez Olaizola Cuando llegas. Són paraules que vaig tractar de utilitzar també en el meu propi llibre Viatges per la memòria. Feliç Dia del Llibre i de la Rosa a totes i tots.