LA SOCIETAT CIVIL VALENCIANA, EN EL DIA DE REIS, LI MARCA L’AGENDA AlS SEUS POLÍTICS EN MATÈRIA CLIMÀTICA I DE JUSTICA SOCIAL

El passat 12 de novembre una gran manifestació va recórrer els carrers del centre de València i d’altres 16 ciutats a Espanya, així com de diversos països, sota el lema ClampelClima, davant el fracàs de la COP27 pel Canvi Climàtic.

La societat civil organitzada valenciana considera que la inacció i el retardisme dels dirigents polítics no fan sinó agreujar la situació d’EMERGÈNCIA climàtica i social que ja vivim. Les ONGs i els ciutadans del carrer han expressat les seues exigències concretes als seus representants perquè detinguen l’afany constructiu de macro infraestructures a costa del territori, els seus habitants i un estil de vida sostenible de les ciutats i pobles mediterranis (com l’ampliació del port de València, el By-pass, la V-21, la No reversió de la ZAL, la pèrdua d’horta, platges i L’Albufera, etc).

Demanen que es prenguen mesures decidides per a canviar l’actual model econòmic depredador de la vida, les cultures i les persones que genera crisis econòmiques, energètiques, pobresa i desigualtat, contaminació i malaltia a més de guerres pels minvants recursos energètics, minerals i vitals en un planeta sobreexplotat. Proposen alternatives energètiques, alimentàries, economia circular, fiscalitat verda, i moltes altres mesures que han de ser impulsades per polítiques públiques ambicioses i prou finançades perquè siguen eficaces.

Demanden als seus màxims responsables institucionals que prenguen mesures urgents per a mitigar el canvi climàtic (decreixement del metabolisme econòmic, substitució de combustibles fòssils, limitació de la mobilitat privada, agricultura ecològica i ramaderia extensiva, comerç de proximitat, transport públic, energies verdes democratitzades, renaturalització de les ciutats, etc), i per a pal·liar les pitjors conseqüències que ja patim pels fenòmens meteorològics extrems a conseqüència de la pèrdua de biodiversitat i del desequilibri climàtic (combat a la pobresa energètica, gestió de residus, pèrdua de sòls i aigües, etc).

Demanen que es dediquen molts més recursos per a facilitar l’adaptació i la creació d’ocupacions verdes en sectors econòmics que es veuran reduïts en la transició ecosocial que tenim per davant.

I educar, informar, conscienciar a la ciutadania sobre la gravetat de la situació actual, la disjuntiva en què ara estem, i les possibles alternatives que entre tots podem construir. Amb valentia i honestedat.

Amb això, la societat valenciana marca l’agenda a seguir. Planteja propostes perquè els seus polítics recullen el guant en els programes electorals amb els quals demanaran els nostres vots en les tres cites electorals de 2023.

I així li ho hem fet saber a l’Alcalde de València, al President de la Generalitat Valenciana i a la Delegada del govern en sengles cartes traslladades el dia 5 de gener de 2023, via registre electrònic, acompanyades de diversos documents que acrediten les nostres demandes ciutadanes. No són cartes als Reis Mags, sinó exigències remeses als líders polítics que aspiren a revalidar els seus càrrecs al capdavant dels assumptes comuns dels valencians des de la seua màxima responsabilitat institucional.

Ara, la ciutadania valenciana estem a l’espera de les seues respostes per a actuar en conseqüència.

Aliança per l’Emergència Climàtica (emergenciaclimaticavlc@gmail.com)