L´IDECO DEL CAMP DEL TÚRIA, ON ÉS I CAP ON VA

José Mª Jordán Galduf és excatedràtic d´Economia de la Universitat de València.

L’Institut d’Estudis Comarcals del Camp de Túria acaba de celebrar el IV
Congrés d’Estudis Comarcals al Castell de Benissanó. A més a més, el proper
divendres 1 de desembre lliurarà el I Premi d’Investigació Ferran Zurriaga un any després de la mort d’aquest insigne pedagog, nascut a Olocau, que tant d’esforç i entusiasme va dedicar a l’estudi i l’ensenyament de la nostra cultura. Què és l’IDECO del Camp de Túria i cap a on va?

Aquesta entitat, sense ànim de lucre, es va constituir en desembre de 1989 amb l’objectiu de fomentar l’estudi i la recerca de distints aspectes del Camp de Túria (històrics, artístics, socioeconòmics, lingüístics, mediambientals) i contribuir també a animar la vida cultural de la comarca. Fins ara han sigut nou els presidents de l’IDECO: Josep Mª Jordán (Llíria), Francesc Rozalén (Llíria), Ferran Zurriaga (Olocau), Miquel
Bort (Llíria), Miquel Castillo (Benaguasil), Carles Subiela (Benaguasil), Albert Dasí (Bétera), Rosa Dasí (Bétera) i Xelo Tomàs (Riba-roja).
. Al llarg de 34 anys de camí fent comarca, l’IDECO ha organitzat quatre
congressos d’estudis comarcals i una jornada de geografia del Camp de Túria. Amb el desig d’ampliar el seu àmbit d’inquietuds i poder interessar a un major nombre de ciutadans, en setembre de 1999 l’IDECO va llançar la revista Mirades al Camp de Túria de la qual s’han publicat fins ara vuit números.
L’any 2015, l’IDECO va celebrar el seu 25 aniversari amb una jornada d’estudis el punt central de la qual va ser una taula rodona amb els principals mandataris locals i comarcals. Una sessió en què l’IDECO va presentar un document important amb les seues Propostes a favor d’una política comarcal i participativa al Camp de Túria.
D’altra banda, a l’inici de 2020 l’IDECO va organitzar una altra jornada d’estudis dedicada al tema de la sostenibilitat, amb notables aportacions d’estudiosos i representants institucionals.
Més enllà̀ de tot això̀, l’IDECO s’ha involucrat igualment en altres activitats ben rellevants: ha col·laborat en la regulació́ normativa del Parc Natural de la Serra Calderona i del Parc del Túria, ha fet aportacions al Pacte Territorial d’Ocupació́ del Camp de Túria, ha donat suport a les trobades comarcals d’Escola Valenciana, ha organitzat distintes travesses de la serra i diverses exposicions de caràcter didàctic, com ara Adéu al món rural i Els moriscs al Camp de Túria. També ha editat nombroses monografies d’estudiosos de la comarca, com ara Els pobles edetans parlen els uns dels
altres de Joan Dominguez o La Vall d'Olocau, Marines i Gàtova de Ferran Zurriaga.
Finalment, els darrers anys han sorgit en molts pobles de la comarca diverses entitats de caràcter local (principalment ateneus culturals i centres d'estudis) interessades per la història i el patrimoni cultural. L'IDECO a hores d'ara tracta de col·laborar amb totes elles i coordinar-ne les actuacions, tot promovent una mirada global compartida que marque el full de ruta de les necessitats expressades i interpel·le
les administracions per a abordar-les. En definitiva, l’IDECO vol fer comarca i continuar treballant per l’estudi, la investigació i la defensa del patrimoni ambiental, històric, cultural i lingüístic del Camp de Túria. Aquesta és la direcció en què desitja seguir caminant en el futur.