POLÍTIQUES NI ÈTIQUES NI MORALS

Vicent Fc. Estarlich Chover és membre del Grup Cristià del Dissabte.

Per a algun partit polític i per a part de la nostra societat, la immigració és considerada com una font de conflicte, com una amenaça i una alarma social; així és com apareixen polítiques que criminalitzen els rescats de persones al Mediterrani i deixen el Pacte Mundial sobre Migració de l’ONU, realitzat al Marroc el 10 de desembre de 2018, en paper banyat. És cert que el contingut d’aquest pacte no és considerat com un dret internacional, fet que provoca no ser admés per molts països ni que tampoc siga defensat  per algun partit polític ni per sectors de la societat ací a Espanya.

La nostra societat i els nostres polítics no posen dificultats per a la immigració econòmica, però sí que posen molts problemes a la immigració forçada, la qual és rebutjada i estigmatitzada. La mateixa Comunitat Europea ha formulat un acord amb restriccions molt severes i indignes, i en eixe treball participen partits de dreta i d’esquerres. En eixe ambient social i polític no és estrany que, fa uns dies, ací a València, les notícies ens assabentaran de la revocació de la llicència per a poder repartir sis-centes racions de menjar a persones indigents a partir de l’1 de gener de 2024, per part de la Regidoria de Parcs i Jardins de l´Ajuntament de València regentada per Juanma Badenas, de VOX.

El repartiment, des del mes de novembre, es realitza als jardins del llit del Túria, al pont d’Ademús, per part de l’ONG “Ajuda una família”; al capdavant estava Conor Hannah, auxiliat per uns voluntaris. Cal dir que el lloc havia sigut fixat per l´ajuntament de València, considerant-lo l´espai idoni.

Però pareix ser que les inquietuds i les necessitats de la societat corren per camins diferents als dels polítics i les conseqüències de les friccions que tenen els partits entre ells, les tenen sofertes les persones indigents i més vulnerables. Encara que l’ajuntament designà i aprovà el repartiment al llit del Túria, la regidoria de Parcs i Jardins, VOX, nega la llicència perquè “está produciendo efecto llamada, está provocando asentamientos improvisados” i perquè “es inasumible por el impacto higiénico-sanitario”; també “porque provoca disturbios en la zona”.

Aquesta notícia, una vegada més, mostra la desincronització existent entre els polítics i la realitat social. Dos mons que massa  sovint caminen per vies diferents i mostren a faltar la sensibilitat que cal per a acompanyar la vulnerabilitat i la fragilitat en què viuen massa famílies a les quals deuen servei i atenció. Aquesta notícia és molt cridanera i no pot ser callada ni prendre postura indiferent. Per al món cristià atempta contra el mateix Evangeli i caldria que la veu de l’Església ja estiguera escoltant-se per a crear sentit comú i, si hi ha polítics que es consideren cristians, poder advertir de la seua equivocació per a corregir i per part de la societat estar fent-los arribar als polítics que no han sigut elegits per aquestes decisions indignes. Mostra la falta d´organització i prevenció del nostres governants a l´hora de preocupar-se per l´atenció social.

La responsabilitat del polític és canalitzar els possibles recursos humans i materials per atendre les necessitats de la ciutadania i procurar coordinar tots els departament perquè tots remen en una mateixa direcció i no que cadascú d’ells funcionen com una illa. Si es governa en coalició no és per a repartir la tortada i cada part convertir-se en el  feu de cada partit. No es tracta de manar i imposar els propis criteris sinó d’estar atents a la totalitat de la ciutadania en tots els seus aspectes. A la nostra comunitat, els partits que governen, cal que deixen  a casa els seus propis desitjos i no utilitzen la societat com a súbdits a qui sometre a les idees de qui mana. No poden continuar mostrant la seua diferència posant en pràctica polítiques contradictòries en el sector de tortada que ha correspost a cadascú.

En aquesta ocasió, pareix que açò és el que ha passat. Tots sabem la postura que VOX manté davant les persones immigrants i ho expressa cada vegada que pot, mostrant el seu rebuig a tota acció que afavorisca un tracte digne, respectuós i solidari cap a les persones que criden a la nostra porta buscant comprensió, amabilitat i acollida. L’ajuntament donà llicència, però la regidoria de Parcs i Jardins, en València, està en mans de VOX i ell desautoritza al mateix ajuntament, encara que sis-centes racions de menjar deixen d’anar a les persones que les necessiten. Totes les consideracions que ara el PP està realitzant arriben tard i encara que les propostes de la regidoria de Serveis Socials, regentada pel PP són raonables, ja el mal està fet i ara té difícil solució, perquè han de desautoritzar-se entre els partits al govern i ningú d’ells volen perdre estatus i força.

Aquest cas ens ha de fer pensar, perquè acusar de possibilitat de conflicte per aglomeració o possibles discussions, i per això impedir que s’acudesca a rebre ajuda, és immoral.

Quants recursos gasta l’ajuntament en esdeveniments lúdics, festius, oficials o protocol·laris? Els que calguen per resguardar sempre la ciutadania; i és delicte que quan l´ONG demanà ajuda policial per resguardar i procurar que no hi haguera altercats se´ls negara ajuda i ara busquen excuses per si hi ha algun conflicte.

El clam de la societat s’ha d’escoltar i les injustícies han de ser denunciades. Aquesta decisió, presa per la regidoria de Parcs i Jardins és injusta i cal que siga corregida.