Laudato Si, coronavirus i quilòmetre zero

Laudato Si’, coronavirus i quilòmetre zero

La sacsada del Covid-19 fa pensar que la forma en què la societat humana veu i viu la vida ha de canviar.

Cinc anys abans el papa Francesc ho havia afirmat en Laudato Si’ amb arguments multidisciplinaris ben sòlids. Per açò se’ns convida aquesta setmana a pregar, reflexionar i preparar-nos junts per a un món millor en el futur.

No esperem, però, un canvi perceptible a curt termini. El canvi es produirà només en aquelles persones que es consideren moralment obligades a no ajornar més allò que de tota manera s’ha de fer. És la força del seu exemple la que anirà eixamplant el nombre de persones compromeses en defensa de la vida.

Ja sabem que només l’exemple pot convèncer de veres. I sabem també que això és un procés lent. Però, cal començar, des de la capacitat d’acció que tinguem, per modesta que siga.

Conec persones que mai no s’havien plantejat deixar de beure aigua embotellada i que, convençudes ara de la necessitat de limitar l’ús de materials plàstics rebutjables, ja no la compren. No és tan important el pas que han donat com el canvi de mentalitat que denota, un canvi que de segur les farà revisar molts altres costums.

Certament, no està a les nostres mans modificar de colp i repent un sistema econòmic que produïx tant de mal. Preguem, reflexionem i preparem-nos, doncs, per acceptar la incomoditat d’abandonar algunes de les coses a què estàvem acostumats, coses sobre les quals podem decidir immediatament.

No caiguem en la trampa d’aturar les nostres decisions per por  que s’afone l’orde econòmic mundial. ¿És que se’ns va consultar per instaurar un tal orde? L’orde econòmic és la conseqüència dels nostres actes, no al contrari. Un altre orde sorgirà de les petites accions individuals que podem fer en favor d’un món millor.

Recorde les paraules de Jesús: “Qui done a beure un got d’aigua en atenció a qui és un deixeble meu, no quedarà sense paga”. Potser diria hui: “Qui faça un acte que ajude a evitar que un germà nostre passe set o fam per culpa de la pol·lució ambiental, no quedarà sense paga”.

Javier Almela Hijalva  és membre del Grup cristià del dissabte.