CRISTIANISME CONSERVADOR I CONSPIRACIONISME

El conspiracionisme sempre ha estat ahí. Els templers, els jesuïtes, el “contubernio judeo-masónico”, el lobby gai, etc., són exemples de l’existència en diferents époques d’aquestes creences infundades que sempre resulten útils al poder establert per a consolidar-se com a tal. En el moment actual el fenomen reviu alimentat pels mitjans de difusió massiva, especialment les xarxes socials.

I és que són els populismes i els moviments neoconservadors sorgits des de finals del segle passat que han trobat en les xarxes i les seues eines tecnològiques el mitjà perfecte per a difondre mentides i relats conspiratoris per tal d’atorgar credibilitat a les seues propostes polítiques. És el que es diu ciberpopulisme. El fet positiu de l’accesibilitat les diverses plataformes (twitter, facebook, instagram, etc.) on qualsevol persona pot entrar, difondre una idea o notícia i crear grups de seguidors, ha posat de manifest l’ambigüitat d’aquests mitjans i demostren que la tecnologia no sempre contribueix al triomf de la veritat i a l’emancipació de l’ésser humà. Així s’explica que Donald Trump tinga el suport d’una part considerable de la societat estatunidenca, que ha donat crèdit a les fake-news, enganys i manipulacions informatives difoses contínuament per aquest personatge a través del seu compte de Twitter, ara eliminat. L’exemple més clar d’això és el moviment QAnon, grup conspiracionista membres del qual participaren en l’assalt l’edifici del Capitoli a Washington el passat dia 6 de gener. Els seus seguidors, molts dels quals posseeixen armes, creuen, d’entre altres coses, que existeix una trama secreta organitzada per un suposat Deep State (Estat profund) contra Donald Trump i els seus partidaris, trama en la qual hi ha actors de Hollywood, alt funcionariat i polítics del partit demòcrata, que participen en una xarxa internacional de tràfic sexual d’infants i practiquen la pedofília, mentre que consideren Trump com a enviat de Déu que salvarà Amèrica de tots els seus mals.

El suport al líder republicà s’ha donat també entre els sectors catòlics i evangèlics americans més conservadors. Personatges destacats del catolicisme nord-americà i diversos mitjans catòlics com Church MilitantLifeSiteNews, o EWTN (Eternal Word Television Network) fundat per la Mare Angelica i actualment un consorci que agrupa televisions, ràdios i editorials, han donat suport més o menys explícit a Donald Trump en les eleccions presidencials. La seua posició clarament contrària a la pràctica de l’avortament justifica als ulls d’eixos grups aquest recolzament mentre que li passen per alt totes les seues decisions polítiques, tan qüestionables des de l’ètica cristiana, i les seues maneres antidemocràtiques.

Aquesta dreta religiosa nord-americana, que és la que critica obertament el Papa Francesc i els seus documents, no té cap problema en apuntar-se al conspiracionisme i la manipulació que significa la figura de Trump. La Jericho March, un aplec periòdic massiu del conservadorisme religiós d’aquell país, celebrat el passat 12 de desembre a Washington, va ser un acte d’agraïment i d’exaltació del mandatari republicà en què membres de diverses confessions cristianes es manifestaven units en una espècie d’ecumenisme fonamentalista. Entre els oradors hi havia Carlo Maria Viganò, exnunci del Vaticà en USA, que feu una intervenció via vídeo on no faltaren afirmacions sobre maquinacions ocultes, igual que en altres discursos i oracions realitzades per ministres evangèlics o sacerdots catòlics. Editorials catòliques d’aquest sector eclesial publiquen sense cap empatx llibres mancats de tot rigor, amb continguts conspiracionistes i apocalíptics en referència a la història recent de l’Església, als pontífexs de Roma, inclòs el Papa actual.

Es tracta, per tant, d’un sector amb un potent altaveu mediàtic d’influència mundial que recorre a la manipulació i la mentida per tal de mantenir el seu model d’Església i de societat i impedir els canvis que ha encetat el Papa Francesc. El creixement d’aquesta classe de grups en bona part d’Iberoamèrica és particularment perillós, i no tant per a la religió mateixa, sinó per als països en què actuen. Reduir l’Evangeli a unes poques qüestions morals amaga la radicalitat del seguiment de Jesús, sense el qual el cristianisme és, de fet, un fre per al canvi en unes societats manifestament injustes.

A Espanya ja arriba l’EWTN, des de desembre passat. Per també hi ha grups i mitjans ultracatòlics autòctons en aquesta línia: Infocatòlica, CitizenGo -la nova marca del que era Hazteoir, plataforma denunciada per diversos bisbes per infiltracions de la secta internacional ultracatòlica El Yunque- i altres molt pròximes al partit polític d’ultradreta Vox, blanquejat per diversos bisbes espanyols. Ara bé, l’oposició que manifesten aquests grups al Papa Francesc no és tan explícita com la dels mitjans americans, i comparativament tenen un conspiracionisme “light” en el qual no hi falten veus que consideren les limitacions d’aforament als temples com un atac a la llibertat religiosa i de culte o interpreten l’Agenda Internacional 2030 pel Desenvolupament sostenible com un símptoma de la voluntat d’implantar un nou ordre mundial. Caldrà estar alerta.