QUÈ FER EL 23J I MÉS AVANT?

 

 per Javier Almela, membre del Grup Cristià del Dissabte

Arran de les eleccions locals i autonòmiques del 28 de maig, el Grup Cristià del Dissabte publicà un document amb la seua reflexió sobre set aspectes concrets de la realitat valenciana que consideràvem prioritaris:

  1. Ciutadania crítica i responsable
  2. Habitatge
  3. Persones immigrants sense permís de residència
  4. Sanitat
  5. Vertebració i cura del territori
  6. Transició ecològica
  7. El futur del valencià

Lluny estàvem d’imaginar que en poques setmanes seríem convocats a unes eleccions generals! En aquesta avinentesa el Grup no ha pogut aplegar-se amb el temps necessari per debatre i fixar la seua  posició de forma argumentada, com ho té per costum en cada cita electoral.

Tanmateix, encara que la convocatòria té ara àmbit estatal, la major part de les coses que déiem aleshores en són també d’aplicació. El Grup no té dubte que només un govern de coalició en la línia del l’actual podrà fer-les seues si es veu mogut per la pressió social.

Ara bé, ens trobem amb el cas que una part dels votants progressistes considera que l’abstenció o el vot nul són instruments vàlids per forçar un canvi en el procediment electoral per tal de fer-lo més democràtic (llistes obertes, llibertat de vot de diputats i senadors, etc.).

No és res de nou. És ben sabut que el pensament crític habitual en bona part de la gent d’esquerres és causa que molts vots vàlids no arriben a emetre’s, afeblint així les possibilitats de triomf de l’esquerra sense per això millorar en res el sistema polític existent. L’estrepitós resultat de les eleccions dels 28 de maig il·lustra a bastament de què estic parlant.

Per la meua part, jo encoratge qui llija aquestes ratlles i estiga a favor d’una línia política que ni en somnis véiem possible fa tan sols quatre anys, que faça valdre la seua veu mitjançant un vot que reforce la continuïtat d’una política que, gràcies a  un govern de coalició inèdit en Espanya, per primera volta i sense complexos, ha fet front de forma solvent a molts dels dogmes que han imperat ací i que han produït una desigualtat, una limitació de les llibertats personals -incloent-hi la censura- i una hipocresia impròpies del segle XXI.

Els arguments de qui s’absté o vota nul són dignes de consideració, i jo no puc contradir-los perquè també conec i patisc les moltes carències del nostre sistema representatiu. Però, tot i respectant la llibertat de cadascú, em permet donar el següent consell:

  1. El dia 23, anar a votar.
  2. A partir del 24, participar en grups d’opinió, partits polítics, plataformes ciutadanes o qualsevol altre aplec de gent interessada en una democràcia millor de la que tenim ara, ¡però que només es podrà bastir a partir de la que ara (encara) tenim!