EXPECTANTS EN AQUEST INICI DE SÍNODE

Vicent Fc Estarlich és membre del Grup Cristià del Dissabte.

Ha passat una setmana de l´inici de l´Assemblea del Sínode sobre la Sinodalitat. I no dic de bisbes perquè, encara que és el Sínode de bisbes, hi ha també com a membres amb veu i vou dones.

¿Què ha passat en aquesta primera setmana?

No sabem el seu contingut, però podem descubrir algunes caraterístiques:
podem dir que ens és difícl mantenir la discreció que el Papa Francesc demanava a tots els mebres del Sínode pequèí algún bisbe s´ha soltat de la llengua mostrant que li molesten les dones que són allí. Gràcies a Déu es tracta d´algún bisbe només que no pot ser representatiu de tot el grup sinodal, encara que ja sabem que això crea “morbo” per al món periodístic.

Cal destacar que la trobada està sent amb molta armonia i la participació de les dones allí presents està sent molt positiva i donant-li molta riquesa.

 

També està impressionant la metodologia empleada. Impresiona veure les taules redones al voltat de les quals s´ha seien bisbes i seglars, compartint, mirant-se i parlant de tu a tu, sense signes d´autoritat i amb un mateix resó. Açò és novetat a la nostra Església. L´aportació en cada taula és igualitaria, no cap abús d´autoritat, s´ha eliminat el poder, val igual la paruala del bisbe que la del seglar, cal valorar-se els uns als altres.

En aquesta ocasió pareix que l´Església oriental està ajudant molt a desenvolupar aquesta metodoogia a la que elles estàn acostumbrades, facilitant el que també a les taules siga acceptada i desenvolupada.

 

S´entreveu un ambient positiu i pareix que les reflexions realitzades en el recés previ als encontres estàn sent de gran ajuda per a parlar i escoltar-se des de l´ànima, participant des de l´estima i mostrant-se amb sinceritat i llibertat.

S´ha deixat veure que no està essent tot una “bassa d´oli”. Surgen discusions i diferències en algunes taules, cosa que mostra la riquesa de la pluralitat i detall de que no està tot “cuinat”.

 

Han treballat el tema introductori: “PER UNA ESGLÉSIA SINODAL. UNA EXPERIÈNCIA INTEGRAL”.

Aquesta setmana entraran  ja en el segon mòdul de l´Instrumentum laboris on abordaran el temes prioritaris de l´Església: Comunió, missió i participació.

El mostrat fins ara és esperançador i novedós, mostrant a bisbes i a dones parlar de tu a tu i amb igualtat. Ha sigut tota una teràpia per eixir de la supervia, del autoritarisme i de sentir-nos superiors uns als altres. Açò és una primera lliçó que cal quede gravada i apresa.