AFRICA

AFRICA

Aquest manifest l’ha fet públic la Fundació Terrra de Acogida, a la qual pertanyen membres de la web del dissabte.

De nou, Àfrica crida amb veus estremides per sofriments evitables, per persones mortes injustament, i per famílies que ploren pels seus fills. Moren a les mans d’un sistema econòmic que l’ha convertit en el jaciment de recursos que necessitem per a mantindre el nostre confort; moren a les mans d’un sistema polític que és inmisericorde amb aquells que només busquen treball, sostre i terra; moren a les mans d’un sistema cultural que protegeix els seus i expulsa als de fora; moren a les mans dels qui sembren l’odi l’estranger i el menyspreu als diferents amb la finalitat d’impedir que arriben a cel europeu; moren per buscar oportunitats de vida, treball i sostre per a ells i les seues famílies. Tots aquests processos s’han disparat per la conjunció de la crisi humanitària, la desatenció d’Occident després dels dos anys de pandèmia i el desproveïment de béns essencials per la guerra d’Ucraïna. L’últim acte terrorífic ha tingut lloc el divendres a Melilla en morir violentament persones que fugien de la mort.

Àfrica que va ser l’origen de la vida humana, s’ha convertit hui en la ferida per on sagnen la dignitat humana i la decència política. No ens habituem a les fosses d’inhumanitat i continuarem preguntant pels responsables polítics, pels mercaders que trafiquen amb la pobresa, pels estrategs de somnis i desitjos col·lectius. Cauteritzar aquestes ferides requereix de la indignació col·lectiva que mobilitze les consciències ciutadanes a favor dels drets humans universals, sense quedar anestesiats per les imatges de l’horror que amb tanta freqüència causen impotència i fatiga de la solidaritat. Necessitem penalitzar amb contundència les pràctiques i els discursos de l’odi, que inoculen el menyspreu als inmigrants i construeixen identitats perilloses per a canalitzar la violéncia. Trobem a faltar una informació verídica que no oculte els interessos ideològics, mercantils i estratègics que distorsionen la realitat. Sol·licitem canvis radicals en les polítiques migratòries que impedisquen el tràfic de persones i col·laboren decididament en la construcció d’una societat inclusiva basada en els drets humans i en la garantía universal dels mínims béns de justícia; així mateix denunciarem els tramposos que s’emparen en un poder que prostitueix les paraules per a defensar l’inacceptable, quan ens diuesn que no hi ha alternativa a tantes desigualtats, tanta depravació, tanta violència i tant d’egoisme.

Estem en condicions de crear una aliança mundial, dirigida per l’ONU, per a aplicar en Àfrica un plà de desenvolupament similar al que va permetre a Europa reconstruir-se després de la Segona Guerra Mundial.

Mentrestant farem costat a aquelles organitzacions, grans i xicotetes, que se senten hui tocades per la grandària de la maldat que colpeja a cossos d’un sol ús, i encara són capaços de plorar per les víctimes.