APROFUNDIR EN LA DEMOCRÀCIA I EN LA SOLIDARITAT

APROFUNDIR EN LA DEMOCRÀCIA I EN LA SOLIDARITAT

(Davant les eleccions generals de 2008)

El Grup de Rectors del Dissabte, en vista de les properes eleccions generals del 9 de març  ofereix les seues reflexions per tal d’il·luminar la construcció de les propostes polítiques i l’exercici lliure del vot, des de la perspectiva evangèlica.

L’autoritat del magisteri de l’Església en la contesa electoral s’inscriu exclusivament en la il·luminació de la consciència moral per a l’exercici lliure del vot davant les propostes polítiques que s’hi presenten. Cap membre de l’Església no pot substituir la decisió última de la consciència, que roman sempre com a la instància suprema i decisiva per a l’orientació del vot. Cap bisbe ni cap conferència episcopal no poden modificar aquesta doctrina conciliar, malgrat les seues freqüents intervencions públiques orientades a inclinar el vot dels cristians cap a l’opció conservadora o cap a posicions molt més extremes. La fe cristiana permet diversitat i pluralitat d’opcions polítiques, sempre que tendisquen a afavorir el bé comú i la promoció de la justícia.

Des de la perspectiva dels valors del Regne ens proposem col·laborar en la formació de la consciència i ajudar el votant catòlic perquè recupere la seua llibertat, sense por ni coaccions, ja que no estan en joc ni posicions dogmàtiques, ni visions totalitàries, sinó programes d’acció que cadascú ha de discernir lliurement. Aquesta crida a la llibertat de consciència no presideix certes manifestacions d’alguns bisbes, que s’identifiquen perillosament amb les propostes més conservadores, fins a patrimonialitzar la fe de l’Església en un únic partit o en ideologies ben definides. Quan fan això, sembla que no tenen en compte les conseqüències lamentables que aquesta posició va provocar, en èpoques ben recents, en el nostre poble i a l’Església.

Renovar la política

Donem suport a la dignificació de l’acció política a través de comportaments que la situen més enllà de la crispació, el linxament o l’esperonament visceral, així com a aquells que presenten en les seues llistes polítics honests i competents i que proposen fórmules per promoure l’ètica política, la convivència cívica i solidària, i la cultura de la transparència en l’acció social, econòmica, política i mediàtica.

Qualitat democràtica

 Donem suport a les forces polítiques que opten pel diàleg i la negociació com a procediments per a la resolució de conflictes i la recerca de la pau; que siguen capaces d’arribar a acords postelectorals per tal d’unir esforços en favor de l’interès comú; que lluiten contra la corrupció i reformen la llei electoral per aprofundir en la democràcia i la participació; que desbloquegen les institucions bàsiques, com el Parlament i la Magistratura; que rebutgen mesures que conculquen drets democràtics de persones, pobles o grups; i que amplien els drets civils i socials de totes les persones, independentment de la seua orientació ideològica, cultural, religiosa i sexual, o del seu nivell de capacitat o discapacitat  intel·lectual.

La centralitat dels últims

Donem suport a les propostes polítiques que anteposen els ideals de justícia social i solidaritat; que suggerisquen mesures que dignifiquen el treball i prioritzen les necessitats de les persones excloses i dels grups socialment empobrits; que afavorisquen les mesures redistributives en favor dels qui tenen menys poder adquisitiu; que fomenten la igualtat en drets i responsabilitats de les persones immigrants; i que potencien la cooperació per al desenvolupament i la lluita contra la pobresa mundial.

El desenvolupament sostenible

Donem suport a les propostes econòmiques i urbanístiques que es basen en un desenvolupament sostenible, transparent i sustentable; que anteposen el bé comú al lucre personal, amb l’aplicació de mesures contra l’afany salvatge pel desenvolupament que destrueix la natura; que procuren la defensa del medi ambient enfront del creixement depredador realitzat a l’empara d’informació privilegiada o concessions interessades; i que garantisquen la sostenibilitat del planeta i el futur de les noves generacions.

Valors compartits

 Donem suport a aquells que afavorisquen polítiques culturals que promoguen valors, tant laics com religiosos, pel fet de ser autènticament humans, com ara el respecte a la dignitat de les persones; el reconeixement integral dels seus drets; la fam i la set de justícia; el rebuig de tota opressió, violència o discriminació; l’esperit de tolerància, pluralisme i autonomia; la qualitat de vida i la promoció de la salut.

La laïcitat democràtica

Donem suport a les propostes que siguen respectuoses amb la laïcitat de l’Estat i de la política; que no convertisquen la religió en un element de diferenciació política-jurídica, ni consentisquen la indeguda ingerència clerical; que proposen la llibertat religiosa i el tracte igualitari de les confessions religioses; i que reconeguen el pluralisme ètic de la societat espanyola, així com el paper públic de la religió amb el dret a intervenir quan es violen els drets fonamentals de les persones i dels pobles –principalment dels pobres–, incloent en aquest supòsit modalitats d’avortament i eutànasia difícilment compatibles amb el respecte a la vida.

Serveis públics

 Donem suport a les mesures que enfortisquen els serveis públics, per tal que arriben a tota la ciutadania i en especial als més desfavorits; que garantisquen que els serveis socials, sanitaris, de transports, culturals, d’habitatge, esportius i de lleure siguen accessibles a tota la població; i que faciliten el predomini d’aquests serveis públics enfront de les privatitzacions, per tal que connecten amb les aspiracions dels barris populars.

L’Estat espanyol és plural i complex

Donem  suport a tots els esforços orientats al reconeixement pràctic i real de les identitats nacionals dels diversos pobles de l’Estat, tot defensant i promovent les seues específiques peculiaritats culturals, lingüístiques i sociopolítiques.

Des d’aquestes conviccions conciliars, que compartim amb altres persones i grups, fem una crida a participar activament en el procés electoral, per tal que la gent, després de discernir els programes, afavorir aquells que promoguen millor els valors indicats, des de la fidelitat a la pròpia consciència.

València, febrer 2008

Grup de rectors del dissabte