DAVANT EL DETERIORAMENT DELS SERVEIS PÚBLICS

DAVANT DEL DETERIORAMENT DELS SERVEIS PÚBLICS

Els membres del Grup de seglars i rectors del dissabte oferim al conjunt de la població la nostra reflexió sobre la situació actual dels serveis públics a la nostra societat.

Constatem un deteriorament generalitzat dels béns i serveis que l’Estat ha de garantir a tota la ciutadania. Aquest deteriorament agreuja la situació d’empobriment de la població i genera problemes nous que afecten especialment els seus sectors més vulnerables.

► Pel que fa a la sanitat, la manca de material o del seu manteniment adequat i les condicions laborals del personal repercuteixen negativament en la qualitat de l’atenció. El copagament farmacèutic i l’exclusió del dret a l’assistència gratuïta de moltes persones contribueixen a la desprotecció de la salut.

► La qualitat de l’ensenyament públic també es veu afectada per les decisions polítiques i econòmiques actuals, amb un empitjorament de les condicions laborals del personal i materials de l’alumnat, i amb una marginació creixent de l’ensenyament en valencià.

► Les retallades en personal i recursos econòmics dels serveis socials afecten greument la població més empobrida i la que, per pèrdua del treball i/o l’habitatge, demana ajudes. Les persones pensionistes estan convertint-se en factor “reagrupador” de familiars amb dificultats econòmiques. Així veuen augmentar les despeses i disminuir el poder adquisitiu de la seua pensió. Les persones amb discapacitat també es tornen més vulnerables per la situació de desocupació i empobriment i les dependents veuen disminuïdes, a més, les seues prestacions.

El lament de les víctimes d’aquesta crisi econòmica provocada per la injustícia estructural del sistema capitalista, retruny a les nostres orelles permanentment i colpeja les nostres consciències perquè no romanguem indiferents (cfr. Èx. 3).

Les retallades en els serveis públics per dedicar els recursos a sanejar l’economia dels bancs i del poder financer, posen de manifest la inhumanitat del sistema econòmic que hem construït. Per a ell, el que és prioritari no és la persona sinó el capital, al qual ha convertit en ídol i li ho sacrifica tot. Amb el Papa Francesc diem que el sistema neoliberal imperant avui al món, està basat en una economia de l’exclusió i la desigualtat que mata, fonamentalment les persones pobres. El neoliberalisme és la mort de la democràcia i el fracàs del pla de Déu sobre la humanitat. Per la destrucció de vides humanes i la pauperització generalitzada que produeix, aquest sistema representa un autèntic terrorisme d’Estat.

Per això cal comprometre’s en la transformació radical d’aquesta societat vers una alternativa més humana i solidària on:

  • Tot es pose al servei dels éssers humans, especialment els més empobrits, perquè la centralitat de la persona està per damunt de qualsevol interès.
  • Es garantisca a tothom l’habitatge, la salut, l’ensenyament i el treball dignes.
  • S’assegure la qualitat dels serveis públics, tot evitant convertir-los en negoci privat.
  • Tota la ciutadania puga disposar d’una renda mínima per viure dignament.
  • El capital i les finances estiguen controlats pels poders públics.
  • S’assegure uns serveis socials adients, que atenguen veritablement els sectors més vulnerables perquè puguen viure amb dignitat.
  • Hi haja una justícia distributiva real per tal que el bé comú prevalga sobre el bé privat.
  • S’implante una política fiscal justa (amb un gravamen relatiu al poder adquisitiu) i intolerant amb l’evasió de capitals i la corrupció.

És, doncs, necessari i urgent recordar, en aquests moments, les paraules de M. Gandhi: “Quan una llei és injusta, el correcte és desobeir”. Aquesta consciència crítica durà a la mobilització de tota la ciutadania per recuperar el protagonisme i la participació de la societat civil, per tal de fer possible un canvi real de les estructures que done pas a un sistema més just i igualitari.

València, març de 2014

Grup de seglars i rectors del dissabte: