BOTIFLERISME A L´ESGLÉSIA VALENCIANA

BOTIFLERISME A L’ESGLÉSIA VALENCIANA

 Ja ho sabem, i per això ho celebrem. El 9 d’octubre de 1238, protagonitzat pel rei Jaume I i seguint la dinàmica històrica ja encetada, començàrem a formar part de la cultura occidental i cristiana. Nasquérem a una forma distinta d’entendre la vida. Una nova cultura impregnava i orientava la política, la concepció religiosa de la vida i les relacions internacionals. Un dels botons de mostra més distintius ha estat i és el valencià, llengua que ens agermana amb els nostres veïns i les nostres veïnes del nord i de l’est insular.

D’aleshores ençà hem tingut èpoques esplendoroses en llengua i cultura, i decadències notòries. Els dos daltabaixos més desgraciats han estat el Decret de Nova Planta de 1707 i, recentment, la llarga nit franquista. Tanmateix la discutida Transició del 78 propicià la represa del valencià que, gràcies a l’impuls de moltes institucions i a la fidelitat del poble, torna a florir de bell nou com a tret distintiu dels valencians i les valencianes.

Tot i això, com a membres de l’Església de València hem de lamentar la nul·la predisposició que té aquesta institució envers el valencià. Ben bé podem afirmar que, de totes les institucions significatives del País Valencià, l’Església és la més refractària. Poca broma!

Els responsables d’aquesta desvalencianització han de ser conscients del que això comporta. Una Església que ignora el valencià, està afavorint que molta gent  valenciana ignore l’Església i el que ella significa. Tot just, una autodesqualificació i un greu pecat de manca d’inculturació.

Per tot plegat convidem ardentment els responsables eclesiàstics perquè revertesquen radicalment aquesta situació i propicien l’edició al valencià dels llibres litúrgics i dels catecismes. Alhora és imprescindible la formació i la competència lingüística dels candidats al ministeri sacerdotal, així com el reciclatge general del clergat.

Som un País que té una història, una cultura i una llengua que hem de conèixer, respectar, valorar i servir. Sense salvació humana no hi ha salvació cristiana. Convertim, doncs, el 9 d’Octubre en una data d’inflexió per tal que la llengua del poble valencià esdevinga llengua eclesiàstica.

València, octubre de 2018

                                    Grup de Seglars i Rectors del Dissabte